Zvyšuje strava bohatá na cukry riziko vzniku RS? Velká studie naznačuje, že ano

Strava s vysokým obsahem sacharidů, a zejména celkových cukrů, je spojena s vyšším rizikem rozvoje roztroušené sklerózy (RS). Toto riziko je obzvláště patrné u žen a u lidí mladších 60 let. Vyplývá to z rozsáhlé britské kohortové studie, která analyzovala data od více než 210 000 lidí. Zjištění naznačují, že úprava stravy by mohla být jednou ze strategií pro snížení rizika vzniku RS v populaci.

ROZTROUŠENÉ NOVINY

Marisa Wexler, MS / roztrouseni.cz

10/30/20253 min read

ice with cherry on top
ice with cherry on top

Klíčové body studie:

  • Co se zkoumalo? Zda existuje souvislost mezi příjmem sacharidů (celkových sacharidů, cukrů, vlákniny atd.) a rizikem vzniku RS.

  • Kdo byl studován? Více než 210 000 lidí z britské databáze UK Biobank, sledovaných v průměru přes 13 let. Během této doby byla RS diagnostikována u 495 z nich.

  • Hlavní zjištění: Lidé, u kterých se rozvinula RS, konzumovali v průměru více sacharidů. Vyšší příjem celkových sacharidů, celkových cukrů, fruktózy a glukózy byl významně spojen s vyšším rizikem RS.

  • Specifické skupiny: Tato souvislost byla statisticky významná u žen, ale nikoli u mužů. Byla také silnější u lidí mladších 60 let.

  • Překvapivé zjištění: Studie našla statistickou souvislost i mezi vyšším příjmem vlákniny a rizikem RS, což je v rozporu s běžnými zdravotními doporučeními a ukazuje na složitost problému.

Podrobnější shrnutí

Role stravy v rozvoji roztroušené sklerózy je stále předmětem intenzivního výzkumu, ale důkazů o vlivu konkrétních živin, jako jsou sacharidy, je poskrovnu. Vědci se proto rozhodli analyzovat data z obrovské britské databáze UK Biobank, aby tuto mezeru zaplnili.

Porovnávali stravovací návyky (získané z dotazníků) u více než 210 000 lidí a sledovali, u koho z nich se v průběhu více než 13 let rozvine RS. Výsledky ukázaly jasnou statistickou souvislost. Lidé, kteří konzumovali více celkových sacharidů, a především více celkových cukrů (včetně fruktózy a glukózy), měli vyšší pravděpodobnost, že onemocní RS. Analýza navíc ukázala tzv. lineární asociaci – zjednodušeně řečeno, čím vyšší byl příjem sacharidů, tím vyšší bylo riziko.

Tato souvislost byla obzvláště silná u žen a u lidí mladších 60 let. U mužů nebyla statisticky významná vazba nalezena. Poněkud matoucím zjištěním bylo, že s vyšším rizikem RS byl spojen i vyšší příjem vlákniny, což je v rozporu s většinou studií o zdravé výživě.

Co to znamená pro pacienty? (A co ten zmatek s vlákninou?)

Tato studie přináší další dílek do složité skládačky faktorů ovlivňujících vznik RS. Je však nesmírně důležité interpretovat ji správně:

  1. Jde o asociaci, ne o příčinu: Studie ukazuje, že lidé s vyšším příjmem cukru měli častěji RS. Nedokazuje, že cukr sám o sobě nemoc způsobuje. Je možné, že strava s vysokým obsahem cukru je jen ukazatelem celkově nezdravého životního stylu (např. konzumace vysoce průmyslově zpracovaných potravin), který je tím skutečným rizikovým faktorem.

  2. Opatrně s vlákninou: Zjištění ohledně vlákniny je velmi neobvyklé a je v přímém rozporu s mnoha jinými studiemi, které vlákninu spojují se zdravějším střevním mikrobiomem a nižším zánětem. Může jít o statistickou anomálii, chybu v dotaznících (lidé špatně odhadli svůj příjem) nebo zatím nepochopenou souvislost. Rozhodně by to nemělo vést k doporučení omezit vlákninu.

  3. Nejrozumnější závěr: Nejdůležitějším a nejméně kontroverzním signálem z této studie je souvislost s celkovými cukry. To silně podporuje již existující obecná zdravotní doporučení: omezit konzumaci přidaných cukrů a vysoce průmyslově zpracovaných potravin.

Pro pacienty (i pro zdravou populaci) tak nadále platí, že základem je vyvážená strava bohatá na zeleninu, ovoce a celozrnné výrobky (zdroj kvalitní vlákniny) a naopak chudá na jednoduché cukry a průmyslově zpracované produkty.

Zdroj: https://multiplesclerosisnewstoday.com/news-posts/2025/10/30/high-carb-diet-raise-ms-risk-especially-women-study/